چرا مرد نباید ریش هایش را بتراشد؟
شنبه, ۱ آذر ۱۳۹۳، ۰۸:۱۶ ق.ظ
Shared publicly - 6:07 AM
آیا قرآن اشارهای به حرمت ریش تراشیدن کرده است؟
جواب: آری. در چند آیه از قرآن میرساند که تراشیدن ریش حرام است.
«و اذا ابتلی ابراهیم ربه بکلمات فاتمهن» بقره / 124
در کتاب گرانسنگ و ارزشمند وسایل الشیعه از تفسیر علی بن ابراهیم قمی (ره) در ذیل آیهی شریفه از حضرت امام صادق علیْه السلام نقل شده است که فرمودند:
وقتی خداوند حضرت ابراهیم علیْه السلام را خوب مورد امتحان قرار داد به این که فرزندش اسماعیل را ذبح کند، حضرت ابراهیم علیْه السلام پس از بیدار شدن تصمیم بر ذبح فرزند خویش گرفت «پروردگار هم به جهت پاداش به حضرت ابراهیم علیْه السلام فرمود:
ما تو را امام بر مردم قرار دادیم و سپس ((حنیفیت)) یعنی پاکیزگی که ده چیز پاک است را بر او نازل کرد،
حضرت هم آنها را با خود آورد که تاکنون نسخ نشده و تا روز قیامت هم نسخ نشده و تا روز قیامت هم نسخ نخواهد شد؛
که پنج چیز آن راجع به سر است و عبارت است از:
1 - گرفتن شارب (سبیل)
2 - ریش گذاشتن
3 - تراشیدن موی سر
4 - مسواک کردن
5 - خلال نمودن.
و پنج چیز دیگر آن مربوط به بدن است که عبارتند از:
1 - تراشیدن موهای زاید بدن
2 - ختنه کردن
3 - ناخن گرفتن
4 - غسل جنابت
5 - طهارت با آب. (وسائل الشیعه/ ج 1/ ص 423.)
تا اینجا معلوم شد که بنا به فرمودهی حضرت امام صادق علیْه السلام یکی از احکام دهگانهی آیین ابراهیمی ریش گذاشتن است که خداوند بر حضرت ابراهیم علیْه السلام نازل فرموده است.
خداوند تبارک و تعالی در سوره نحل میفرماید:
اتبع مله ابراهیم حنیفا. نحل / 123
ترجمه: (ای رسول ما از آیین حنیف و پاک حضرت ابراهیم علیْه السلام تبعیت کن).
و معلوم شد یکی از احکام این آیین ابراهیمی گذاشتن ریش است.
آیا تنها پیامبر اسلام صلی الله علیْه و آله و سلم مامور به پیروی از آیین ابراهیمی میباشند؟
خیر زیرا خداوند در سوره آل عمران فرموده:
«قل صدق الله فاتبعوا مله ابراهیم حنیفا» آل عمران / 95
ای پیامبر به امت خود بگو، راست گفت خدا: از آیین پاک ابراهیم علیْه السلام پیروی کنند.
«و ما اتیکم الرسول فخذوه و ما نهیکم عنه فانتهوا».
ترجمه: آنچه را پیغمبر برای شما آورده (از حکم) آن را بگیرید و از آنچه شما را نهی فرموده است خود داری کنید).
و ما روایات زیادی از پیامبر اکرم صلی الله علیْه و آله و سلم داریم پیرامون نهی از تراشیدن نهی و امر نمودن به گذاشتن ریش.
«و لا تلقوا باید یکم الی التهلکه». بقره / 195
ترجمه: (و خودتان را به دست خودتان به هلاکت نیندازید).
چون تراشیدن ریش دارای امراضیست لذا قرآن هم اشاره دارد که نباید کسی خود را به هلاکت بیندازد، آن هم بدست خود و امراض آن.
پس با توجه به پنج آیهی فوق و فرمایش امام صادق علیْه السلام روشن شد که بنا به آیات قرآن، هم پیامبر صلی الله علیْه و آله و سلم و هم امت ایشان مامورند به ریش گذاشتن.
چرا عدهای از ریش گذاشتن فرار میکنند؟
عدهای برای اطاعت نمودن از همسر خود این فعل را انجام میدهند،
عدهای هم به خاطر غفلت از زیانهای بهداشتی آن،
عدهای هم زیبایی چهرهی خود را نداشتن مو در صورت میدانند،
عدهای هم تمدن را به تراشیدن ریش میدانند
عدهای هم برای فرار از ریش گذاشتن میگویند:
انسان باید کارهای دیگرش را درست کند. در حالی که این حرف هم درست نیست، زیرا اسلام مجموعهای از دستورات حیات بخش است که باید واجبات آن را عمل کرد و محرماتش را ترک کرد، اگر ریش تراشی حرام شد، باید انجام نداد و این توجیهات پذیرفته نیست.
عدهای به خاطر نداشتن آگاهی و برخور دار نبودن از ایمان قوی و از همه بیشتر به خاطر مسخره شدن مقدسات مثل حجاب و ریش و … توسط انسانهای جاهل سعی میکنند به خاطر در امان ماندن از حملات و طعن آنها ریش خود را بزنند و برای تراشیدن ریشِ خود بهانههایی بیاورند. لذا این افراد گاهی میگویند که ما به خاطر رعایت بهداشت صورت خود را میتراشیم در حالی که میتوان ریش داشت و بهداشت را هم رعایت کرد و اگر واقعا مساله بهداشت مطرح است، چرا موهای سرشان را نمیزنند.
و گاهی هم میگویند:
مساله ریش گذاشتن مربوط به صدر اسلام میباشد به خاطر این که عربستان منطقه گرم و سوزانی بوده، اسلام برای حفظ پوست صورت دستور گذاشتن ریش را داده، این توجیه هم بطلانش با آن همه دلیل بر ضررهای تراشیدن ریش روشن است.
فواید ریش گذاشتن
به درستی که طبیب حاذق و مشهور ((ویکتور ژورژ)) عقیدهاش اینست که داشتن ریش فواید بسیار بزرگی دارد که
محافظت میکند از لثهها و یا غدههایی که در لثهها است). در کتاب تراش ریش از نظر بهداشت ص 20 آمده است که ایشان دربارهی فایدهی ریش میگوید:
ریش موجب حفظ دندانها و غدد بزاقی خواهد شد.
رسول خدا صلی الله علیْه و آله و سلم فرمودهاند:
بر خلاف مشرکین باشید سبیلها را از ته کوتاه کنید و محاسن را بلند بگذارید. میزان الحکمه ج 11 ص 5305 ح 18142 و صحیح مسلم ج 1 ص 221 باب 16
مانع وبا و دورکننده غم
همچنین امام صادق(علیه السلام) در ادامه همان روایت فرمودند: فإنّه یذهَبُ بالهَمِّ و الوَبا؛ شانه کردن موی سر و ریش غم و غصه و وبا را از بین می برد. بیماری مهلکی چون وبا و نیز غم و اندوه و افسردگی که از جمله بیماری های روحی است با شانه زدن موی سر و ریش می تواند دور شود.
باورتان می شود شانه زدن ریش این همه فایده داشته باشد؟! دورکننده بیماری های جسمی و روحی!
جلوگیری از درد دندان
امام صادق(علیه السلام) در روایتی دیگر فرمودند: مُشطُ اللَّحیةِ یَشُدُّ الأخراسِ؛ شانه کردن ریش، دندان ها را محکم می سازد.
دورکننده فقر و درد
امام صادق(علیه السلام) همچنین فرموده اند: المَشطُ یَنفی الفقرَ و یَذهَبُ بالدّاء؛ شانه کردن موی سر و ریش سبب از بین رفتن فقر و درد می گردد.
شاید براساس این روایت شریف بتوان گفت در روزگار ما سبب زیاد شدن فقر و درد یکی هم همین باشد که مردان این عصر ریش ندارند که بخواهند آن را شانه بزنند و از فقر و درد دور بمانند!! والله اعلم!
منشأ برکت
رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) از دیگر فواید ریش داشتن و شانه زدن آن را افزایش رزق و روزی و برکت در زندگی دانسته اند و فرمودند: … و انَّه یَزیدُ فی الرّزق؛ شانه زدن ریش ها رزق و روزی را زیاد می گرداند.
از رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل است که فرمودند: حَفّوا الشَوارِبَ و اعفُوا اللُحی و لاتَشَبَّهوا بالیهود؛ سبیل هایتان را کوتاه نمایید و محاسن و ریش های خود را بلند کنید و خود را شبیه یهودیان نکنید!
همچنین آن حضرت فرمودند: إنّ المَجوسَ جَزّوا لُحاهُم و وَفّرُوا شَوارِبَهُم و إنّا نحنُ بَخِرُّ الشَّوارِبَ و نَعفی اللُحی و هی الفطرةُ؛ مجوسیان ریش های خود را می تراشند و سبیل ها را بلند نگه می دارند ولی ما مسلمین عکس آنها سبیل های خود را کوتاه و محاسن را بلند نگه می داریم و ریش داشتن و کوتاه کردن سبیل مطابق فطرت انسانی است.
و نیز از آن حضرت نقل است که فرمودند: لیس مِنّا مَن تَشَبَّه بِغَیرِنا؛ کسی که خود را شبیه غیرمسلمانان درآورد از ما نیست. همچنین در جای دیگری فرمودند: لیس مِنّا مَن عَمِلَ بِسُنَّةِ غیرِنا؛ مسلمان واقعی نیست کسی که به دستور و آداب و رسوم بیگانه عمل نماید.
امام صادق(علیه السلام) فرمودند: اِنّه اَوحی الله إلی نبیٍّ مِن أنبیائه قل للمؤمنین: لاتلبِسوا لباسَ اَعدائی و لاتطعِموا مَطاعِمَ أعدایی و لاتَسلُکوا مَسالِکَ اَعدائی فتکونوا أعدائی کما هم أعدائی؛ خداوند به یکی از پیامبران وحی کرد که به مؤمنان بگو:
در لباس، خوراک و آداب و رسوم، دشمنان خدا را سرمشق قرار ندهید که اگر چنین کنید شما هم مثل آنان دشمنان خدا محسوب می گردید!
تراشیدن ریش از جمله مصادیقی است که سبب تشبّه انسان به غیرمسلمانان و دشمنان خدا می شود!
۹۳/۰۹/۰۱